Kurs: Optimerad träning & mindre träningsvärk

Träningsvärk och träning

Fenomenet med träningsvärk saknar än i dag en vetenskaplig förklaring. När man gjort undersökningar av muskelfibrer före och under träningsvärk har man funnit att muskelfibrerna skadas efter en kraftfull ansträngning, vilket är ganska logiskt.

Efter en ansträngning finns det också en förhöjd koncentration av bland annat mjölksyra i musklerna, även det är ganska självklart.

Kursen inriktar sig på att ge dig kunskap och insikt hur du bäst tränar för att minska träningsvärk som negativt påverkar din träning.

Genom kunskap och praktiska metoder får du en bättre träning som ger bättre resultat.

Fakta om träningsvärk

Enskilda muskelfibrer kan krampa ihop sig och ge en ökad stelhet i musklerna, och när muskeln, eller delar av den, är spänd försämras syretillförseln, också det är logiskt.

Övningar vid korsbandsskador kurs MF hälsoutbildningarMen det som är märkligt med just träningsvärk är att den ofta inte uppkommer direkt efter ett avslutat träningspass, utan det kan dröja några timmar eller kanske till och med något dygn innan den sätter in.

Mest besvärande är den oftast två dygn efter träningen. Träningsvärk är inte farligt och den försvinner ofta efter 3—4 dygn, som allra senast.

Eftersom muskeln inte fungerar på ett bra sätt på grund av de mindre skadorna, och eftersom de kemiska processerna sker under inverkan av mjölksyra och andra slaggprodukter, bör du vila eller träna med väldigt låg intensitet och kortare pass så länge som värken sitter i.

Efter planerat intensiva träningspass som backträning, intervallöpning eller liknande är ett visst mått av träningsvärk ofta oundvikligt.

Framför allt om du är ovan vid denna träningsform.

Ofta är det just ovanan vid en form av belastning som är anledningen till uppkomsten av träningsvärk, så räkna därför med att få träningsvärk de första gångerna du tränar i en backe, eller när du byter från ett underlag till ett annat.

Generellt sett leder de flesta förändringarna i din träning till träningsvärk.

Vad händer i kroppen  när du får träningsvärk?

Detta är den stora frågan som forskarna försökt svara på hur länge som helst!

Sanningen är att vi idag inte kan vara helt säkra på vad det är som händer i kroppen när vi har träningsvärk.

Men forskarna börjar vara överens om vilken typ av belastning som skapar träningsvärken. När muskeln förlängs under belastning, det som kallas den excentriska rörelsen, får vi träningsvärk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *